Låna pengar med många UC-förfrågningar

Varje gång du handlar stora och dyra saker på kredit, alltså med avbetalning, görs en kreditupplysning på dig. Det innebär att din betalningsförmåga och inkomster avslöjas. Vid ansökan om att ta lån tas också en kreditupplysning ut. Dessa registreras hos Upplysningscentralen, landets största kreditupplysning som ägs flera storbanker bland annat. Har du många upplysningar sjunker din kreditvärdighet, likaså om du har många smålån eller befintliga skulder, betalningsanmärkningar och dylikt. Låg kreditvärdighet är en generellt dålig sak att råka ut för.

Alternativa kreditupplysningar

Ju fler förfrågningar om lån eller krediter du har samlat på dig, ju sämre ser det ut. Många försöker därför hitta lån där kreditprövning inte går via UC, Upplysningscentralen. Det finns flera olika upplysningsföretag, och en upplysning hos dem genererar inte en notering hos UC upp till en viss summa som kreditbolaget själva bestämmer. För att kunna ta lån om du har många UC-förfrågningar krävs att du har en så bra ekonomi som möjligt och en trygg tillvaro. Många förfrågningar tyder på en hög aktivitet av att låna pengar eller på en hög konsumtion av saker.

För att hitta ett passande lån gäller det att jämföra olika kreditorer, och det kan vara smartast att använda en tjänst som kollar upp saker och ting åt dig. Det är inte alltid du kan komma undan en kreditupplysning hos UC, men om det görs av en låneförmedlare tas endast en upplysning. Skulle du på egen hand kontakta alla bolag och ansöka om lån hos dem kan det bli många fler upplysningar, vilket sänker din kreditvärdighet ytterligare.

Innan du lånar

Om du redan har svårt att få lån eller försöker undvika kreditupplysningar så borde du ställa dig frågan om du verkligen har råd med att ta just det här lånet. De finansinstitut och kreditorer som lånar ut pengar vill absolut inte att du ska skuldsätta dig för hårt och köra ekonomin i botten totalt, för det gagnar varken dig eller dem. De vill ha tillbaka sina pengar, och det går snabbast om din ekonomi verkligen klarar av kostnaden av ett lån så att allt flyter som det ska.

Har du redan trasslig ekonomi är det oftast bäst att hålla dig långt borta ifrån sms-lån och andra smålån dessutom, då dessa tenderar att kunna vara ganska dyrköpta erfarenheter om du inte sköter betalningen. Återbetalningstiden är oftast väldigt kort, endast några månader, och räntorna är relativt höga. Låna bara om du har råd med räntor, amorteringar och andra tillkommande avgifter, för att undvika att hamna i skuldfällan.


Categorised in:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fyra × 5 =