Spara i fonder

Svenskar gillar att spara i fonder. Nästan hela befolkningen sparar i någon slags fond. I många fall gäller det pensionssparande i fonder men även till andra ändamål i livet. Den första riktiga aktiefonden startades på 1950-talet, men det var först på 80-talet när allemansfonderna kom till världen, som fondsparandet började att ta fart på allvar. Nu är dessutom premiepensionssparandet igång och därmed är en stor del befolkningen fondsparare, trots att man kanske inte ens vet om det.

Vad är egentligen en fond?

Även om man kanske inte är så insatt i fondsparande, så hör man begreppet i stort sett varje dag på nyheter, i tidningar eller under diskussioner. Så vad är egentligen en fond?

Fonder är kollektivt ägda tillgångar som förvaltas av ett företag eller fondbolag. Ens egen del motsvaras av andelen man äger. Om till exempel fonden har aktier i olika bolag, så äger man alltså en del av dessa, även om det är indirekt ägande. Fondbolaget kan exempelvis placera i värdepapper och detta kan också ske på olika marknader. Om värdet på fonden då stiger, stiger även ens egen andel, vilket är det man hoppas på när man investerar i en fond. Men har man otur kan det bli precis tvärtom.

Typer av fonder

Det finns många typer av fonder och ibland kan det vara rena djungeln. Vilken typ man ska välja kan vara riktigt klurigt och det gäller naturligtvis att ta reda på så mycket information som möjligt. Här nedan följer exempel på fonder man kan investera i.

  • Aktiefonder placerar sina investeringar i aktier i olika bolag.
  • Räntefond är en fond där man investerar i värdepapper som bär ränta. Det kan till exempel vara obligationer.
  • Blandfond kan både investera i aktier och andra värdepapper.
  • Hedgefond kan också översättas som skyddsfond. Man placerar i olika ting för att skydda sig mot en nedgång på den marknaden som fonden är kopplad till. Dock kan riskerna vara både höga och låga och det finns aldrig någon garanti för att nedgången ska motverkas.
  • Globalfond investerar i börser och deras värdepapper runt om i världen.
  • Fond i fond är precis som det låter. Här investerar man i andra fonder. Dock har denna typ av fond ibland fått kritik att inte ge mycket tillbaka.
  • Indexfond förvaltas passivt och förvaltarna håller istället allmän koll på utvecklingen.
  • Regionfond där man placerar i vissa regioner som kan vara allt från världsdelar till mindre regioner.
  • Landfond placerar i vissa länder och deras marknader.
  • Branschfond investerar i vissa branscher.

Hur investerar man i fonder?

Man kan handla med fonder genom sin bank, genom fondbolaget eller genom en handel på nätet på en s.k. fondplats eller fondtorg. Avanza och Nordnet är exempel på dessa. Ett fondtorg är mycket praktiskt eftersom man har många fonder att välja mellan och kan jämföra innan man bestämmer sig. Bankerna har en tendens att bara rekommendera fonder som de själva förvaltar och det är då inte säkert att de är bäst för just en själv.

Att ta risken

Att investera i en fond innebär alltid ett risktagande, så ett tips är att bara investera pengar som man normalt inte behöver eller har råd att avsätta. Investeringen eller placeringen ger vanligtvis ett långsiktigt resultat och vet man att man behöver pengarna inom ett visst antal månader eller några få år, bör man hellre investera i snabbare och mindre riskfyllda alternativ. Man bör alltid hålla sig uppdaterad och skaffa sig ordentligt med kunskap innan man investerar i en fond.