Spara pengar hemma

Att göra upp en budget och sedan hålla sig till den är inte lätt, speciellt inte om man har en begränsad ekonomi och utgifterna tenderar att bli fler än inkomsterna. Man räknar och räknar och trots detta ligger man på minus i slutet av varje månad igen. Här kommer 5 tips på hur man kan spara mer utan att behöva avstå från allt trevligt.

Fynda på second hand

Hjärnan har ett krävande belöningssystem som gör att det är oerhört lätt att falla för frestelser. Ibland kan dessa frestelser vara dyrköpta, speciellt om det rör sig om kläder eller inredningsprylar. Ett tips är att, istället för att gå till dyra butiker, ta en sväng till second hand-butikerna och köpa vintage. Detta är dessutom oerhört trendigt just nu och man kan hitta massor av snygga, relativt nya prylar för betydligt lägre pris. Om man bor i en storstad, är second hand eller outlets lättare att hitta och de kan ha riktiga märkesprylar som någon rik person råkat ha tröttnat på.

Köp på nätet

Vissa saker ska och bör inte köpas på nätet och det är okey. Men ofta är nätpriserna annars billigare än butikspriserna, eftersom man undviker alltför många mellanhänder. Nätbutiker har också oftare ”deals” och handlar man regelbundet där kan man också bli belönad med poäng som leder till s.k. VIP-priser. Utnyttja detta system som dessutom är bekvämt. Om man köper kläder ofta, så är nätet också ett utmärkt ställe att fynda på. Man kan prova ut plagget i butiken först för att sedan handla det billigare på nätet.

Undvik svinn

Alltför många slänger mat bara för att den närmar sig utgångsdatum eller för att man inte längre är sugen på varan. Man kan bli förvånad hur enkelt det är att hitta recept med alla möjliga ingredienser på t.ex. arla.se eller ica.se. Man bör se över vad man har i skafferiet och prova annorlunda recept. Släng heller inte maten för tidigt. Utgångsdatumet är till som säkerhet för företagen ifall något skulle hända men man kan fortfarande äta maten några dagar efter utgånget datum.

Det är inte sparsamt att köpa storpack bara för att de är billiga om man vet med sig att man inte kommer äta upp eller använda produkterna. Vissa ser endast en vara med billigt pris och handlar på, ungefär som om världen skulle gå under i morgon. Bäst är att tänka ut vad man verkligen behöver i mat- och hushållsväg och undvik impulsiva köp som bara blir liggande.

Gå med i bonussystemen hos butikerna

Nästan alla butiker har idag ett bonussystem som inte kostar något. Willys har exempelvis Willys+ och Hemköp har möjligheten att erbjuda en att bli bonuskund. Dessa system gör att man varje vecka får rabatt på många varor. Ibland är rabatten ordentlig och det gäller både basvaror och lite mer ovanliga produkter. På så sätt sparar man in en hel del pengar på mat och hygienartiklar under månaden.

Dela mera

Svenskar kan ibland vara lite kinkiga när det gäller ett låna ut saker eller dela sina prylar med någon. Men har man möjlighet, kan man själv och flera andra gå ihop om att dela på bil, bensin och kläder. Kvinnor lånar gärna kläder av sina kompisar och systrar och detta är ett utmärkt sätt att spara pengar på. Se bara till att alla följer reglerna och var försiktig om andra människors saker.

Ska man på fest en gång och behöver en dyr klänning, kan det vara bättre att låna än att köpa ett plagg som bara används en gång. Man kan även ha klädbytarkvällar då man kan köpa varandras plagg för en femtiolapp eller liknande.